10 redenen waarom ik een gruwelijke hekel heb aan mijn zoon

Dus, er woont een klein wezen bij je in huis en alleen al dat feit geeft je het gevoel dat je een soort van huisdier aan het opvoeden bent. Het enige verschil is dat huisdieren een heerlijk zachte vacht hebben en dat jouw kind een oneindige voorraad kwijl en snot blijkt te bezitten. Het is algemeen bekend dat kinderen een ramp zijn voor je relatie, je nachtrust, je sociale leven en je financiën. Maar ieder kind is een ramp op zijn of haar eigen manier. Lees hier waarom ik een hekel heb aan mijn – echt alleen – mijn zoon!

1. Dankzij hem heeft alles veel meer waarde

Of het nu gaat om mijn werk, m’n vrije tijd, m’n voeding of m’n gezondheid, alles heeft – sinds de komst van mijn zoon – veel meer waarde. Raakte ik voorheen, ongeacht de reden, mijn baan kwijt, dan maakte dat vrij weinig uit. Nu ben ik dankbaar voor het feit dat ik een leuke job heb en kan het mijzelf financieel niet veroorloven deze baan kwijt te raken. Ik heb namelijk niet enkel mezelf, maar ook mijn zoon eten te geven. Niet zomaar een pizza of een bord kreukelfriet. Nee, we eten in dit huis gezonde maaltijden en het liefst vers. En daar waar ik vroeger niet zoveel gaf om mijn gezondheid, wil ik nu niets liever dan een fit lichaam die bestand is tegen alle momenten die mijn zoon opeist. (Dus ook de momenten dat hij mijn buik als trampoline gebruikt…!)

2. Dankzij hem heeft alles veel minder waarde

Op mijn vrije dagen mooie, luxe overhemden aan? Vergeet het maar! Altijd een opgeruimd en gepoetst huis? Niet aan te beginnen! Een unieke stedentrip naar Praag of Moskou? Helaas, een familiecamping in Frankrijk en heel de dag pootje baden tussen 50 andere gillende kinderen. Maar eerlijk is eerlijk, het maakt allemaal niet uit. Het zijn juist deze momenten dat hij gierend van de glijbaan glijdt of een koekje deelt met een ander Franstalig kindje, die mij zo gelukkig maken. De aanhoudende lach op zijn gezicht, zijn gesnurk op m’n arm wanneer ik hem van het zwembad naar ons huisje til, zijn steeds bruiner wordende huidje… Wat is er nu mooier dan dat?

3. Hij krijgt veel meer aandacht van vrouwen dan ik

Mijn zoontje is niet enkel ontzettend lief en gehoorzaam, maar ook nog eens een knap ventje met bijzonder mooie ogen. Die combinatie maakt dat dames erg van hem zijn gecharmeerd en hij krijgt daarmee vrijwel alles voor elkaar. Zo is hij bij iedereen in de straat welkom, wanneer hij ongevraagd bij mensen aanbelt terwijl hij met stoepkrijt aan het spelen is. Natuurlijk ben ik hem dan kwijt, maar kom er dan snel genoeg achter dat hij weer ergens van een ijsje aan het genieten is.

4. Hij maakt uitslapen/spontane etentjes/vakantieplannen/avondjes uit alles moeilijker

Even een spontaan avondje iets gaan drinken met vrienden? Dat kan ik mij als alleenstaande vader dus echt niet zomaar veroorloven. Ik kan niet teveel drinken waar hij bij is en ook niet waar hij niet bij is. De volgende ochtend staat hij namelijk weer om 07.00 uur te springen naast mijn bed omdat ik moet helpen om zijn billen af te vegen, nadat hij ‘bruine visjes’ heeft gemaakt in de wc-pot. Mis ik de spontane bioscoop-avondjes of de late etentjes op het terras? Absoluut niet! De week dat hij bij zijn moeder is plan ik namelijk vol met dingen die ik zelf leuk vind om te doen. De andere week geniet ik elke seconde van zijn aandacht. (Oké, oké, bijna elke seconde…

5. Zijn moeder geeft meer om hem dan om mij

Of dit nu ligt aan het feit dat we gescheiden zijn of niet, het blijft een gegeven dat de moeder van Floris onze zoon een stuk meer mag dan mij. Elke vader zal dit herkennen, of niet soms?

6. Zijn opa & oma geven meer om hem dan om mij

Mijn ouders genieten enorm van de aanwezigheid van hun kleinkind(eren). Ze zien in mijn zoontje alleen maar positiviteit. Z’n puberteit zien ze niet, omdat hij die nog niet heeft gehad natuurlijk. Wie heeft die wel gehad? Juist, ik! En dat blijkt toch maar een lastig iets voor hen om te vergeten.

7. Zelfs ik geef meer om hem dan om mijzelf

Waarom? Omdat hij een veel mooier persoon is dan ik, punt. Hij doet geen vlieg kwaad en vraagt zelden om negatieve aandacht. Lees hier meer over bij nummer 10 in deze lijst. Ik geef minder om mijzelf, omdat hij de nieuwe ‘ik’ is. Dankzij zijn mooie karakter weet ik dat ik nog veel kan groeien en ontzettend veel van hem kan leren.

8. Hij laat me continu gekke dingen doen in het bijzijn van anderen

Rondjes om een lantaarnpaal rennen, omdat we moeten wachten totdat we mogen oversteken? Hard gillen wanneer we door een tunnel fietsen? Liedjes zingen terwijl we hand in hand door de supermarkt lopen? Een koprol maken in het park omdat het gras zo zacht aanvoelt? Loeien naar de koeien in de wei omdat ‘zij ermee begonnen’ volgens mijn zoon? Ik vind het allemaal heerlijk en bedenk me dan altijd dat er niets waardevollers bestaat dan deze momenten. Denk je dat jouw kind later terugdenkt aan de kwaliteit van het laminaat dat je in huis had liggen, of aan de keren dat jullie met LEGO lagen te spelen op diezelfde vloer?

9. Hij zorgt ervoor dat ik alleen nog maar aan hem kan denken

Vroeger draaide mijn leven om… mij! Maar nu denk ik bij alles automatisch aan mijn zoontje. Zit ik even krap bij kas? Dan koop ik liever voor hem 2 broeken en een shirtje dan voor mij een nieuw overhemd. Wordt het warm weer en zit iedereen te genieten op een terrasje? Dan ben ik waarschijnlijk aan het zweten met een kind op mijn rug wanneer we naar een strandje lopen. Is hij bij zijn moeder? Dan ben ik alweer bezig met het plannen van de week dat hij weer bij mij is. De enige reden voor dit alles is eenvoudig: mijn zoon betekent alles voor mij!

10. Mijn zoon laat mij de gebreken van het volwassen leven zien

Het maakt niet uit welk moment van de dag het is, mijn zoon is niet bevooroordeeld wanneer hij iemand voor de eerste keer ontmoet. Hij is niet slecht gehumeurd wanneer iets tegenzit. Hij is niet bezig met de hectiek van de dag, maar leeft volledig in het hier en nu. Hij is niet bezig met wat andere mensen over hem denken of hoe hij over anderen denkt. Hij heeft geen stress over dat wat gaat komen of dat wat is geweest. Hij is gewoon zichzelf, open en eerlijk, transparant, liefdevol en continu bezig met het ontdekken van de wereld die wij als volwassenen hebben gecreëerd. 

Natuurlijk heb ik absoluut geen hekel aan Floris en is de titel met een knipoog geschreven. Hoe dan ook, ik kan absoluut niet zonder hem en zou ook niet anders willen!

2 comments
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen