5 dingen die je moet doen, als je tegen je kind hebt staan schreeuwen

Opvoeden is niet altijd makkelijk. Kinderen ontdekken wat ze kunnen, maken fouten, doen niet altijd wat jij als vader wilt, zijn soms brutaal of triggeren jouw boze gevoelens precies op die dag dat je een nutteloze vergadering hebt gehad die net iets te lang duurde. En dan – op een onverwacht moment – schiet je uit je slof en begin je tegen je kind te schreeuwen …

Schreeuwen tegen kinderen is natuurlijk niet de bedoeling en het heeft een enorme impact op ze. Maar ondanks dat we allemaal weten dat dit niet de juiste manier is, overkomt het ook de beste vaders (en moeders). Heb jij staan schreeuwen tegen je kind? Zorg er dan voor dat je onderstaande stappen gebruikt om de band goed te houden.

1. Bied je oprechte excuses aan

Het klinkt zo eenvoudig, sorry zeggen voor iets dat je verkeerd hebt gedaan. Dat leren we (als het goed is) onze kinderen al op jonge leeftijd. Maar wees eens eerlijk naar jezelf, wanneer is de laatste keer geweest dat jij je excuses hebt gemaakt naar jouw kind? Ook stoere vaders maken fouten, dat is helemaal niet erg. Maar het is nog veel stoerder om naast je kind op de bank te gaan zitten, hem/haar aan te kijken en zeggen: “Sorry dat ik net zo boos op je was en schreeuwde, dat was absoluut niet de bedoeling”.

Kinderen hebben voorbeelden nodig in het leven, zo leren ze hoe de wereld in elkaar steekt. Als jij nooit laat zien dat je als ouder ook fouten kunt maken, dan geef je jouw kind het gevoel dat als er iets fout gaat, dit standaard zijn/haar schuld is.

2. Vertel dat je nog steeds van hem/haar houdt

Jij houdt van je kind en natuurlijk is die liefde andersom net zo sterk aanwezig. Maar zodra jij staat te schreeuwen tegen je kind, denkt hij of zij dat die liefde spontaan over is. Kinderen hebben van nature een enorme drang om de goedkeuring van ouders te krijgen. Als ze dan ook nog het gevoel hebben dat je niet meer van ze houdt, dan creëer je (onbewust) een kind dat onzeker wordt of hij/zij geliefd is. Vertel daarom na jouw uitbarsting altijd tegen je kind dat je nog steeds van hem of haar houdt. 

Een belangrijke tip: misschien doe je er goed aan om even te wachten tot de emoties aan beide kanten zijn gezakt. Dan kan je kind beter luisteren en met een open hart jouw woorden tot zich nemen.

3. Laat voelen dat je nog steeds van hem/haar houdt

Voelen betekent veel meer voor een kind dan je denkt. Dit kan heel eenvoudig door even naar de slaapkamer van je kind te lopen, een dikke knuffel en kus geven en zonder iets te zeggen weer naar beneden gaan. Of misschien was je boos omdat je kind zijn/haar huiswerk niet wilde doen. Dan kun je er even naast gaan zitten en vragen of je ergens bij kunt helpen. Pak een glas drinken en geef je kind een aai over de bol. Geloof me, het doet wonderen! Een stevige omhelzing en een dikke kus, daar kun je nooit genoeg van geven.

4. Confronteer je kind met zijn of haar gedrag

Wanneer je jouw kind niet leert omgaan met verantwoordelijkheden, dan zal het gedrag ook nooit veranderen. Schoot je uit je slof omdat je kind weigerde om z’n kamer op te ruimen? Controleer dan of de kamer inmiddels wel netjes is gemaakt. Kreeg je kind straf omdat hij/zij stout is geweest op school? Vraag dan, in het bijzijn van je kind, aan de leerkracht of het probleem inmiddels is opgelost

Kinderen die worden geconfronteerd met hun eigen gedrag, leren om de volgende keer anders met de situatie om te gaan. Ze zullen dezelfde fout niet snel nog een keer maken. En wanneer je kind de volgende keer de situatie wel goed aanpakt, dan sta jij als Superpapa natuurlijk direct klaar met een compliment, om het goede gedrag te belonen!

5. Sluit het op de juiste manier af

Je kind bestaat uit zoveel meer dan enkel het vervelende moment dat je net hebt meegemaakt, toen je begon met schreeuwen. Het laatste dat je wilt is dat jouw kind een negatief zelfbeeld krijgt, gebaseerd op een verkeerde keuze die hij/zij heeft gemaakt. Zorg ervoor dat je het gesprek afsluit met een positief onderwerp. Vraag naar sport, school, vriendjes of vriendinnetjes of naar een recent uitje dat jullie samen hebben ondernomen. Op deze manier laat je jouw kind zien dat je om ze geeft als compleet persoon en dus niet enkel veroordeelt op de fout die hij of zij net heeft gemaakt.

Het wisselen naar een ander gesprek, geeft bij je kind tevens het gevoel dat hij of zij ook weer verder mag gaan met de dag. Onnodig lang blijven hangen in negativiteit helpt niemand.

Zet hem op Superpapa!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen