5 lessen die een vader van z’n dochter kan leren

Wij geven als superpapa onze kinderen graag wijze levenslessen mee. Het liefst verwerken we onze eigen ervaringen én supergoede-toffe-megavette oplossingen in het verhaal. “Toen ik nog jong was…” of “Hoe ik dit vroeger aan zou pakken…”, het zijn maar een paar simpele voorbeelden. Maar het blijft een feit dat wij geen vrouwen zijn en daar soms nog veel van kunnen leren. En als je goed oplet, dan kun je zo al een aantal belangrijke tips van je dochter oppikken!

1. Een foto knuffel zegt meer dan 1000 woorden

Hoe vaak proberen we niet eindeloze gesprekken te voeren met onze kinderen en ze met woorden te overtuigen? Lukt het je altijd om met jouw vaderlijke ‘tips&tricks’ bepaalde emoties bij je kinderen om te zetten? Neem een voorbeeld aan je dochter en deel eens vaker een spontane knuffel uit. Til je kind op en zeg niets. Gewoon een stevige, liefdevolle knuffel doet wonderen! 

2. Theekransjes zijn zeer waardevolle momenten

Plastic kopjes, lege schaaltjes die ‘zogenaamd’ gevuld zijn met heerlijke koekjes, gezelschap van poppen en teddyberen, jij denkt: lekker belangrijk allemaal! Maar de boodschap die hierin verborgen ligt is toch echt zeer waardevol. Even tot rust komen, genieten van het moment en je zorgen even parkeren om later weer op te pakken. We zijn altijd zo druk bezig met ‘vanallesennogwat’, dat we vergeten om onze batterij weer even op te laden.

3. Het leven draait niet altijd om winnen of je gelijk halen

Daar waar jongens vaker een hoge competitiedrang bezitten, draait het bij meiden (zeker op jonge leeftijd) meer om het proces zelf. Meisjes denken over het algemeen minder aan ‘winnen’, maar des te meer aan ‘meedoen’ en ‘gezelligheid’. Wij vaders mogen daar wel eens wat van leren. Bewaar je winnaarsmentaliteit maar lekker voor op de tennisclub of de roeivereniging.

Het artikel gaat verder na de foto

4. Iets meer aandacht aan je uiterlijk is geen overbodige luxe

“Papa, kijk eens naar mijn prinsessenjurk en make-up dat ik over heel mijn gezicht (en spiegel) heb gesmeerd!” Welke vader van een dochter herkent dit moment nu niet? Je dochter probeert, ondanks haar zeer jonge leeftijd, al om zich mooi te kleden en er speciaal uit te zien. (Dat speciale is ook zeker gelukt door de lippenstift op haar wenkbrauwen, maar goed…). Veel vaders nemen niet meer de moeite om eens iets anders aan te trekken, een nieuw shirt te kopen of zich speciaal te kleden voor hun partner en haar mee te nemen naar een leuk restaurantje.

5. Gevoelens zijn soms belangrijker dan feiten

Vader tegen moeder: “Je zou inmiddels wel verwachten dat onze dochter iets minder gevoelig zou zijn na 9 jaar.”

Moeder tegen vader: “Je zou inmiddels wel verwachten dat jij als vader iets meer gevoelig zou zijn na 9 jaar!”

Het vrouwelijke geslacht gaat anders om met dingen dan wij als mannen. Er komt bij vrouwen vaak meer emotie om de hoek kijken en daarmee dus ook een stuk meer persoonlijke gevoelens. Mannen zijn van nature meer gericht op de feiten en daarmee dient de kous af te zijn. Verdiep je in de gevoelens van je dochter, welke leeftijd ze ook heeft. Ga het gesprek aan en achterhaal haar gedachtengang. Jullie zullen daarmee dichter naar elkaar groeien en elkaar steeds beter begrijpen.

Vrouwen zijn bijzondere, maar prachtige wezens. Compleet anders dan mannen, maar daarmee niet minder of slechter. Met bovenstaande punten hoop ik je handvatten te hebben gegeven om open te staan voor een andere manier dan waarop jij dagelijks tegen dingen aankijkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.