5 vaardigheden die jouw kind kan leren van schaken

Pretparken vond ik als kind erg leuk om naartoe te gaan. Maar wat ik nog leuker vond waren de momenten dat ik tegen mijn vader mocht schaken. Dat had ik immers al op jonge leeftijd geleerd! Ik weet nog dat ik naar huis fietste op een regenachtige middag, compleet doorweekt en in het bezit van een pesthumeur. Eenmaal thuis aangekomen stond daar een warme kop chocolademelk voor me klaar naast een opgedekt schaakbord. Het waren deze potjes schaak die mij op jonge leeftijd hebben gevormd tot de persoon die ik nu ben.

Elk potje schaken bracht mij en mijn vader dichter bij elkaar. Maar nog belangrijker dan dat, het spel leerde mij vaardigheden die ik tot op de dag van vandaag kan inzetten. Vaardigheden die onderdeel zijn geworden van mijn DNA en even natuurlijk aanvoelen als ademen en lopen. Het is belangrijk dat ook jij jouw kind deze skills leert, dus waar wacht je op? Ga schaken! (Of speel andere strategische spellen)

1. Leiderschap tonen

Bij het schaken maak je gebruik van meerdere speelstukken, die allemaal hun eigen kracht, functie en waarde hebben. Goede spelers weten exact welke stukken ze op welke manier moeten inzetten om zo het spel te kunnen winnen. Een goede leider, bijvoorbeeld binnen een organisatie, doet dit op precies dezelfde wijze. Hij of zij benut de krachten van een individu om ervoor te zorgen dat het complete team de eindstreep haalt.

2. Analyseren & strategisch handelen

Een schaker staat continu voor een uitdaging. Het is z’n doel om zijn positie vanuit meerdere perspectieven te bekijken, stappen vooruit te denken en het einde van het spel te visualiseren. Vervolgens moet dat stappenplan omgezet worden in concrete acties en zullen de gekozen stappen bepalen of er een overwinning komt of niet.

3. Discipline opbrengen & geduld tonen

Je zult tijdens een potje schaak voortdurend worden uitgedaagd om te kiezen voor de makkelijke vluchtroute. Pak je deze route, dan word je met de grond gelijk gemaakt. Je zult geduldig moeten zijn, jezelf niet gek laten maken door je tegenstander en discipline op moeten brengen om – zelfs na een verkeerde zet – het hoofd koel te houden!

4. Oorzaak & gevolg inzien

Zoals gezegd zal een verkeerde zet hard worden afgestraft door je tegenstander. Deze les zullen beginnende schakers goed ingeprent krijgen. Gelukkig voor ons is het menselijk brein erop ingesteld, om van nature te leren van verkeerde keuzes die we maken. Bij elk potje schaak zullen keuzes dus beter worden en wordt het steeds gemakkelijker om in te kunnen schatten wat een actie voor gevolgen zal hebben.

5. Omgaan met nederlagen

Mijn eerste potjes schaken bestond uit 2 torens die zo snel mogelijk de koning van de tegenstander schaakmat moesten zetten. Dit was voor mij, als kind, in het begin een lastige opgave. Maar elke keer dat we speelden werd ik beter en elk verlies voelde als een motivatie om het de volgende keer beter te doen. Ik leerde om door te gaan en niet zomaar op te geven. Het heeft mij een flink aantal jaren gekost, maar uiteindelijk was ik degene die zijn hoofd omhoog richtte en met volle overtuiging zei: “Schaakmat!”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen