6 dingen die een zoon nodig heeft van z’n vader

Helaas ben ik zelf opgegroeid zonder een vaderfiguur in m’n leven. Iemand aan wie ik me kon meten, een sterk persoon die er altijd voor me was, onvoorwaardelijk van mij hield en mij stuurde in het vormgeven van mijn eigen toekomst. Ik ken dus het gemis van een vader. Nu ik zelf een trotse papa ben, weet ik als geen ander wat ik mijn zoon moet geven. En na het lezen van dit artikel weet jij dat ook!

Een band tussen vader en zoon is uniek. Natuurlijk zal hij in zijn leven veel mensen tegenkomen die een invloed hebben op zijn ontwikkeling, maar jij staat daar als (alleenstaande) vader nog ver boven. Jij bent zijn grote voorbeeld, zijn rolmodel, zijn eigen Batman of Spiderman, jij kunt alles maken en oplossen, jij bent zijn…. superpapa! Hieronder lees je 6 dingen die jij je zoon kunt geven, die vele malen waardevoller zijn dan een duur cadeau.

1. Wees respectvol naar z’n moeder

Wanneer jij liefde en affectie toont naar de moeder van je zoon, dan zal hij dit gedrag vanzelf gaan kopiëren naar de vrouwen in zijn eigen omgeving. In het begin zijn dit vriendinnetjes op de basisschool of misschien z’n zus(je). Maar op latere leeftijd zal dit zich uiten in de relaties die hij heeft met vriendinnen/partners. Ben je een gescheiden vader, probeer dan altijd respectvol te praten over de moeder van je kind. Niet enkel waar je zoon bij is, maar ook op de andere momenten. Trust me, it helps! #eeraanjezelf

Heb je moeite met de scheiding en merk je aan jezelf dat je behoefte hebt om negatief over de moeder van je kinderen te praten, neem dan contact met mij op. Ik ben graag een luisterend oor en help je met plezier om er sterker uit te komen.

2. Geef hem bevestiging, keer op keer

Het ontvangen van een compliment kan jouw dag er heel anders uit laten zien. Voor een kind is dit niet anders, een bevestiging vanuit jou als vader doet wonderen. 

‘Goed gedaan jongen, ‘Ik houd zielsveel van je’, ‘Ik ben trots op je’, ‘Wat een knappe prestatie’, ‘Je bent geweldig’, ‘Dat viel even tegen, maar ik heb alle vertrouwen in je’

Het zijn allemaal uitdrukkingen die jouw zoon nodig heeft om een goed zelfbeeld te kunnen ontwikkelen en jij hebt daar als superpapa een enorme invloed op.

3. Spendeer zo veel mogelijk tijd aan hem 

Als ik terugkijk op de periode toen ik zelf nog lief en schattig was, dan herinner ik me beter de momenten met m’n ouders (of het gebrek daarvan) dan de cadeautjes die ik heb gekregen. Zo kan ik mij nog heel goed herinneren dat ik alleen moest afzwemmen, terwijl andere kinderen omringt werden door familieleden (en de bijhorende cadeautjes). Deze pijnlijke herinnering draag ik nog altijd met mij mee. Welke leeftijd je zoon ook heeft, zorg ervoor dat je er bent! Z’n eerste stapjes, leren fietsen, z’n huiswerk, z’n eerste liefdesverdriet, z’n diploma-uitreiking, etc. Er zijn simpelweg gewoon momenten, dat de aanwezigheid van z’n moeder of vrienden niet toereikend is. Be there when it happens!

Het artikel gaat verder na de foto’s

4. Neem hem mee in je falen, niet enkel in je successen

We maken allemaal fouten, ook jij als vader, maar dat geeft niet. Een bekende quote: “Falen is een onderdeel van succes, niet het tegenovergestelde!”. Leren van andermans fouten is het makkelijkste. Laat daarom jouw zoon zien dat het niet erg is om te falen en dat het je sterker maakt als je er op een positieve manier mee omgaat. Kinderen die hebben geleerd om fouten te mogen maken, zullen op latere leeftijd meer risico’s durven nemen in de keuzes die ze maken. Dit leidt – over het algemeen – vaker tot succes.

Falen is een onderdeel van succes, niet het tegenovergestelde!

5. Houd van hem, ongeacht de keuzes die hij maakt

Onvoorwaardelijke liefde, daar is uiteindelijk iedereen naar op zoek toch? Nu heb jij als vader iets prachtigs tot je beschikking: onvoorwaardelijke liefde van je zoon vanaf zijn geboorte! Maar andersom heeft hij ook recht op jouw liefde, ieder moment van de dag. Ben jij een voetbalfan, maar kijkt hij liever naar ballet? Speel jij liever klassiek piano, terwijl hij nog geen klank uit een triangel krijgt? Het maakt niet uit! Sta achter de keuzes die je zoon maakt, op welke leeftijd en in welke vorm dan ook. Natuurlijk sta jij altijd voor hem klaar om hem op te vangen, mocht een keuze anders uitvallen dan verwacht.

6. Geef hem leiding en begeleiding

Misschien heb je op je werk geen leidinggevende functie, thuis heb je dat zeker wel! Dat betekent niet dat je jouw (kleine) maatje voortdurend aan het commanderen bent, maar wel dat je structuur biedt en hem op een coachende manier verder helpt. Je kunt hem vertellen wat hij zou moeten doen (leiding) en ondersteuning bieden in hoe hij dit doet (begeleiding). Maar het allerbelangrijkste: laat het hem zelf proberen en sta toe dat hij z’n eigen manier ontdekt. Ook hiervoor geldt weer dat hij jouw gedrag zal gaan kopiëren. Ben jij een dictator of een coach en creëer je graag een dictator of een coach? Think about it!

Het vaderschap is niet vanzelfsprekend en soms ook behoorlijk lastig, zeker wanneer je een alleenstaande vader bent. Dit betekent echter niet dat jij bovenstaande punten niet een keer kunt proberen. Er is niet 1 perfecte manier om een goede vader te zijn, wel 100 goede manieren. Succes!

1 comment
Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.