7 manieren om een goede band met je kind te houden na een scheiding

Een scheiding heeft een grote impact op je leven. Het vertrouwde en veilige gevoel van ‘huisje-boompje-beestje’ is er niet meer. Er zal moeten worden gezocht naar een nieuwe woonruimte (voor jou of voor je ex), spullen worden verdeeld, je raakt wellicht mensen kwijt uit je omgeving en het ergste van alles; je ziet je kind niet meer elke dag…

Maar wacht eens even. Al die pijn, verdriet, woede, onbegrip en andere emoties heb je natuurlijk niet alleen. Grote kans dat je ex – op haar manier – ook aan het vechten is tegen bepaalde gevoelens en zo ook je kind. Er verandert veel in jullie levens, maar de dagelijkse verplichtingen zullen ook door moeten gaan. Hoe voorkom jij, als superpapa, dat je op de achtergrond verdwijnt en dat de band met je kind(eren) elke dag slechter wordt?

1. Vecht voor een goede band, vecht nog meer en vecht nóg meer

Een goede band is niet iets dat te koop is, dat je kunt downloaden of simpelweg af kunt spreken met je kind. Het is een mentale investering waar je veel moeite voor zult moeten doen. Een vervelende ex die jou probeert dwars te liggen? Je woont ver van je kinderen af? Het maakt allemaal niet uit, je hebt alleen invloed op de keuzes en handelingen die jij maakt. Stuur foto’s en/of video’s, schrijf een brief of kaartje, bel via FaceTime, zorg ervoor dat je aanwezig bent op verjaardagen/diploma-uitreikingen/ziekenhuis bezoeken/etc. #bethere

2. Haal het maximale uit de tijd met je kinderen

Er zijn veel verschillende omgangsregelingen, al dan niet door de rechter opgelegd. Zie je jouw kind 1 dag per week? Om het weekend? Of 50-50 met co-ouderschap? Zorg er te allen tijde voor dat de kostbare tijd met je kind niet verloren gaat aan flauwekul. Speel met ze, lees samen boeken, plan (gratis) uitjes, laat voelen dat je tijd speciaal voor hen hebt vrijgemaakt. Tijd is namelijk het beste cadeau dat je een kind kunt geven!

3. Geef ze het gevoel dat ze welkom zijn, altijd!

Mi casa es su casa, oftewel; mijn huis is jouw huis. Of je nu bent verhuisd of niet, probeer je kind altijd een eigen slaapkamer te geven. Richt de kamer samen in en laat je kind ook een aantal keuzes maken om deze plek persoonlijk te maken. Maak van de kamer een fijn vertrouwde plek waar hij/zij goed tot rust kunnen komen en zichzelf kan terugtrekken, op welke leeftijd dan ook.

4. Verdiep je in hun interesses en/of hobby’s

Ieder kind heeft zo zijn of haar eigen interesses, hobby’s of andere dingen die ze leuk vinden. Misschien houdt je zoon wel enorm van bouwen met Lego. Hoe leuk zou het voor hem zijn als jullie samen een groot kasteel ontwerpen en hier uren zoet mee zijn? Zo kan het ook zijn dat je dochter een groot fan is van bakken. Ga naar de winkel en koop samen wat cakevormen, een deegroller en andere benodigdheden. (Tip: laat je door haar adviseren.) Er is altijd wel iets dat je kind leuk vindt, waar jij als vader ook interesse in kunt tonen.

5. Zorg ervoor dat je in de buurt woont

Natuurlijk is het niet altijd mogelijk, maar probeer het liefst in de buurt te wonen van je ex. Het is voor je kinderen een prettig gevoel om te weten dat papa maar een paar minuten bij ze vandaan is. Je kunt dan tevens eenvoudig bij de kleine dingen betrokken zijn. Denk aan het ophalen uit school, een bezoekje aan de huisarts, etc. Deze ‘kleine’ dingen zijn voor een kind groter dan je denkt!

6. Praat respectvol over je ex

Een kind zal na een scheiding niet minder van jou als vader gaan houden, maar ook niet minder van zijn of haar moeder. Hoe moeilijk het soms ook zal zijn, praat altijd respectvol over je ex. Kinderen voelen uitstekend aan waar ze met jou wel of niet over kunnen praten, zelfs al op jonge leeftijd. Geef ze daarom nooit het gevoel dat ze met jou niet over hun moeder mogen praten. Dit is niet enkel schadelijk voor je kind, maar zal tevens een afstand tussen jullie creëren. 

7. Ga niet aan jezelf twijfelen

Een bekende quote: ‘A dad is a son’s first hero and a daughter’s first love!’ Gedraag je hier dan ook naar. Er bestaat niet een perfecte manier van opvoeden en het gras lijkt altijd groener aan de overkant. De tijd met je kinderen hoeft niet ‘perfect’ te zijn, het moet ‘maximaal’ zijn voor de situatie waarin je op dat moment verkeerd. 

Hoe het leven ook loopt, je bent en je blijft de vader van je kinderen. Er is niets dat daar verandering in aan kan brengen. Het is dus aan jou om er iets moois van te maken en met dit artikel kun je hier vast een beginnetje mee maken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.