7 taken die kleine kinderen zelf kunnen doen

LET OP: Dit artikel heb ik geschreven begin 2018 voor m’n eigen archief. Floris is inmiddels ouder, maar dat mag de pret van het lezen niet drukken!

Oké, eerlijk is eerlijk. Ik heb er zelf ook een handje van om (te)veel handelingen voor mijn zoontje uit te voeren. Maar hij is inmiddels 4 jaar en ik help hem niet om continu alles voor hem te doen. Sterker nog, ik benadeel hem in zijn ontwikkeling. Kinderen kunnen al op vroege leeftijd taken uitvoeren. De kans is zelfs zeer groot dat ze er trots op zijn dat ze jou mogen helpen!

Het is normaal dat wij als #superpapa onze kinderen willen ondersteunen in de dagelijkse gang van zaken. Even snel de veters strikken, een jas dichtritsen, dat schooltasje tillen (ook al is hij leeg) of de Lego terug in de kist leggen. Maar je helpt je kind er absoluut niet bij. Natuurlijk is het niet erg om zo nu en dan een handje te helpen, als er maar voldoende momenten tegenover staan dat je kind zelf leert handelen. Hoe meer je kind kan, hoe groter het gevoel van zelfwaarde en zelfredzaamheid zal zijn. Hieronder lees je een aantal taken die je jouw kind al op jonge leeftijd kan aanleren.

1. Speelgoed opruimen

Ik ga je een geheim verklappen (al denk ik dat je het stiekem al wist): ‘Als je kind oud en sterk genoeg is om speelgoed uit de kist te pakken, dan is hij ook oud en sterk genoeg om het weer terug te leggen’. Opruimen is aangeleerd gedrag, geen kind is ermee geboren. Het is dus aan jou de taak om je kind te leren zijn/haar speelgoed netjes op te ruimen. Op zeer jonge leeftijd zul je vaak het goede voorbeeld moeten geven en voldoende hulp aanbieden. Maar er zal een dag komen dat je kind het als normaal ervaart om, datgene waar hij/zij mee heeft gespeeld, zelf netjes op te ruimen voordat er ander speelgoed wordt gepakt.

2. De tafel dekken en afruimen

De kans is groot dat jouw kind niet van luxe porseleinen servies eet, maar van een simpel plastic bordje. Zo’n bordje weegt natuurlijk niets, net als de plastic beker waaruit gedronken wordt. Het is een kleine moeite voor je kind – ongeacht de leeftijd – om te helpen met tafeldekken. Natuurlijk gaat het nog niet met militaire precisie, maar dat hoeft natuurlijk ook niet. Nog mooier, mijn zoontje Floris vindt het geweldig om stiekem zijn bord op mijn plaats te zetten en dan lachend weg te rennen…

Net als dat ze kunnen helpen met het dekken van de tafel, kun je het een kind ook eenvoudig aanleren om na het eten het bord en bekertje weer op het aanrecht te zetten. Ook andere taakjes kunnen ze uitvoeren, denk aan: placemats klaarleggen, onderzetters op tafel leggen, bestek naast de borden leggen, etc. Dit zijn spullen die over het algemeen niet stuk kunnen wanneer je kind het per ongeluk op de grond laat vallen. 

3. Helpen met de was

Ook deze huishoudelijke taak lijkt te zijn weggelegd voor volwassenen, maar niets is minder waar. Je kind kan hier uitstekend bij helpen! Zo mag Floris altijd helpen met het sorteren van de was, een stapel donker en een stapel wit. Het enige nadeel hiervan is dat ik hem altijd kwijt ben en kan hem dan totaal niet meer kan vinden (sarcastisch). Meneer wil zich namelijk nog wel eens verstoppen in de wasmand en deze dicht doen. Het schaterlachen verklapt meestal wel waar hij zich verschuild. 

Is de was gesorteerd? Dan stopt hij het maar al te graag in de wasmachine. Zelf voeg ik de wasmiddel toe om ongelukjes te voorkomen en dan komt hét moment…… KNOPJES INDRUKKEN! Hij kent inmiddels het programma uit z’n hoofd dat we vrijwel altijd gebruiken. Draaien aan de knop voor de juiste stand, op knopjes drukken voor het juiste toerental en spoelbeurten en dan op start drukken. Elke keer gegarandeerd een leuk moment!

Floris helpt met de was (4 jaar)

4. Aankleden en uitkleden

Het lijkt zo handig om je kind te helpen met aankleden. Je bent snel klaar en de kans is zeer klein dat z’n onderbroek ‘achterstevoren-en-binnenstebuiten-en-bovensteonder’ zit. Even z’n sokken en schoenen aantrekken, jas dichtritsen en tadaaaa, je bent een geweldige vader! Of toch niet? 

Je kind komt op school (of bij een vriendje) en ziet andere kinderen zelf hun jas dichtritsen, maar hij/zij kan het niet omdat jij dit altijd voor hem/haar hebt gedaan. Een gevoel van trots moet ruimte maken voor een gevoel van schaamte. Zelfredzaamheid is enorm belangrijk voor kinderen. Stimuleer dit! 

5. Slaapkamer opruimen

Een opgeruimde slaapkamer zorgt voor rust in je hoofd, dit is voor een kind niet anders. Bij ons thuis speelt Floris weinig op z’n eigen slaapkamer, voornamelijk in de woonkamer. Maar speelt hij daar wel, dan zorgen we er elke avond voor dat z’n kamer opgeruimd is. Zo heeft hij weinig prikkels en kan hij maximaal tot rust komen. 

Moet het bed van je kind verschoont worden? Ook daar kan je kleine spruit bij helpen. Het vuile beddengoed kan hij/zij in de wasmand gooien (pas op dat ze zich niet weer verstoppen) en hun eigen bed opmaken na een goede nachtrust kan óók eenvoudig worden aangeleerd.

6. Poetsen en stofzuigen

Ik weet natuurlijk niet hoe het bij jullie thuis eraan toegaat, maar bij ons moet er zo nu en dan gepoetst worden. En is het dan niet enorm fijn als je daarin wordt bijgestaan? Verwacht niet dat een kind van 3 of 4 de vloer netjes kan dweilen, maar er zijn genoeg klusjes die ze leuk vinden om te doen (ongeacht of het echt schoner wordt of niet). 

Zo vindt Floris het leuk om te helpen met stofzuigen. Een elektrisch apparaat met knopjes blijft natuurlijk reuze interessant. Is het een warme zomerse dag? Ga dan samen de ramen poetsen (buiten!) en sluit dit af met een watergevecht! Een doekje over de tafel? Ook dit kan je kleine koter goed zelf.

Houd er rekening mee dat deze klusjes verre van perfect worden uitgevoerd. Het gaat hier meer om het leermoment dan om de uitvoering van de taak. Je zult zelf toch echt nog een keer moeten stofzuigen, hoe vervelend je misschien het ook vindt!

7. Boodschappen doen

Bij ons is boodschappen doen een moment om naar uit te kijken. Voor mij het gevoel van een gevulde koelkast, voor Floris het gevoel van…. je raadt het al….. op knopjes drukken! Tegenwoordig heb je in vrijwel alle supermarkten zelfscan-modules hangen. En hoe leuk is het voor je kind om, alles wat het karretje in moet, zelf te mogen scannen? 

Op zaterdag doen we de ‘wekelijkse’ boodschappen, een flinke kar vol. Maar ook doordeweeks moeten we, zo nu en dan, iets kleins kopen. Wanneer dit iets herkenbaars is (melk, brood, bananen, etc.) dan laat ik Floris deze zoeken. Hij leert op deze manier om logisch na te denken waar boodschappen zich in de winkel bevinden. Na het afronden van dit ‘taakje’, voelt hij zich trots. En dat is toch het belangrijkste?

Kinderen kunnen op jonge leeftijd al meer dan we soms als vader denken. Het is leuk, leerzaam en noodzakelijk dat we onze kinderen leren om zelfstandig te zijn. Sla hier echter niet in door en vergeet niet dat het nog kleintjes zijn die veel begeleiding nodig hebben. Kijk goed naar je kind en schat zelf in welke taken hij/zij wel of niet zelf kan uitvoeren. En vergeet niet dat complimentjes een enorme boost zijn om het de volgende keer nog beter te doen. Zet hem op #superpapa!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen