Het mooiste park van Nederland, of is dat maar een sprookje?

Inmiddels is het bijna 6 jaar geleden dat ik de titel vader mocht dragen en in diezelfde periode is er een hoop veranderd. Woonplaats, echtscheiding, baan, kledingstijl, smaak qua interieur, vriendengroep, voorkeur voor de hoeveelheid M&M’s tijdens een film, etc. Wat echter ongewijzigd is gebleven in al die jaren, is ons doorlopende abonnement op de Efteling. 

Een wereld vol wonderen, dat is de leus die dit attractiepark sinds 2015 voert. Jaarlijks trekt de Efteling maar liefst 5.400.000 bezoekers, wat resulteert in een omzet van 224 miljoen euro. Daarmee plaatsen zij zich in de top 25 (#22) van meest bezochte themaparken ter wereld. Dat is natuurlijk een immense prestatie voor een park dat gelegen ligt in het kleine Kaatsheuvel, nabij Tilburg. Ben jij hier nog niet geweest? Dan mis je absoluut een ervaring, een droom die uitkomt, een dagje weg om nooit meer te vergeten!

De Efteling, waar sprookjes tot leven komen

Eerlijk is eerlijk, ik parkeer het liefste zo dicht mogelijk bij de ingang. Ja, vergelijk me maar gerust met een ‘anti-lope’. Zeker op drukke dagen kan het best een flink stukje wandelen zijn tot de ingang van het park (10 min)*. We weten natuurlijk allemaal dat dit niet stimulerend is voor de kleine kinderbeentjes die het liefste opgetild willen worden. Aangekomen bij het indrukwekkende dak boven de entree, oftewel Het Huis van de Vijf Zintuigen, vergeet je direct de irritaties van het lopen, want hier begint toch echt de magische beleving al te prikkelen in je buik. 

*  Tip: maak een foto van het bord waar je geparkeerd staat, anders kan zoeken naar je auto heel heel héél erg lang duren. Uhm…. heb ik van ‘een vriend’ gehoord.

Zodra je door de toegangspoorten bent gelopen kun je 2 routes kiezen, richting Symbolica of richting Fata Morgana. Op de achtergrond speelt via talloze boxen de sfeervolle en uiterst aangename muziek(, die je de weken daaropvolgend niet meer uit je hoofd krijg). Ondertussen moet je even wachten op een passerende stoomlocomotief die het sfeerbeeld compleet maakt. De geur van lekkernij – in welke vorm dan ook – draagt ook bij aan de beleving en je betrapt jezelf erop dat je een vogel in de bosjes kort aanzag voor een kabouter. De sfeer zit er goed in, maar welke attractie bezoek je als eerste?

Fata Morgana

Floris en ik beginnen onze route eigenlijk steevast met een bezoekje aan Fata Morgana. Wanneer het park net geopend is, zijn de wachtrijen natuurlijk nog niet zo lang. In een bootje vaar je door Oosterse wijken, waar armoede wordt afgewisseld met rijkdom. Ontsnap uit de donkere kerkers met gevangenen en vaar door de woonkamer van de Sultan. Laat je niet afschrikken door de levensgrote reus die zijn edelstenen, zilveren kandelaren en gouden munten met zijn leven zal bewaken. Als volwassene zie je natuurlijk dat bepaalde aspecten van Fata Morgana enigszins verouderd zijn, maar voor een kind is elk boottochtje een unieke reis door een prachtige Oosterse wereld, zelfs na 482 keer. Geloof me! 

Het artikel gaat verder na de foto’s

Sprookjesbos

Ook een wandeling door het zeer uitgebreide en perfect onderhouden Sprookjesbos mag natuurlijk niet ontbreken op je lijstje. De Efteling zorgt er absoluut voor dat peuters, kleuters, pubers en volwassenen (iedereen dus) niets te kort komen in dit bos. De vele verschillende verhalen van de Sprookjesboom zijn bij Floris favoriet en gaan absoluut niet vervelen. Op een zonnige dag kan hij gerust 25 minuten luisteren naar de verhalen van deze bewegende boom, terwijl papa op een bankje aan het genieten is van het uitzonderlijke weer. Midden in het Sprookjesbos ligt een klein openluchttheater, waar op gezette tijden shows plaatsvinden met o.a. handpoppen. Ook de Trollenkoning, Langnek, Hans en Grietje, het kabouterdorp, Pinokkio, de schat-bewakende draak en de Nieuwe kleren van de Keizer blijven leuk, keer op keer.

Tip: bij de ingang van het Sprookjesbos staat een leuk bord. Dit is een perfect plekje om als gezin (of van je kinderen) een leuke foto te maken. Sinds de geboorte van Floris maak ik hier – bij vrijwel ieder bezoek – een foto. Ik heb nu dus foto’s bij dit bord van baby Floris tot peuter, tot kleuter en van zomer tot winter. Superleuk dus!

Carnaval Festival

De grootste vrienden van Floris in de Efteling zijn natuurlijk Jokie en Jet, een kleine rode nar met een vogeltje als metgezel. In een karretje reis je in 8 minuten de hele wereld rond. Bekijk de toren van Pizza in Italië, passeer een grote Chinese draak, reis door de jungle van Afrika, kom oog in oog te staan met Japanse Sumo-worstelaars en maak een tochtje onder het ijs van Alaska. Carnaval Festival bestaat uit zo’n 275 zeer kindvriendelijke/kleurrijke poppen en de bekende muziek zorgt ervoor dat je kind dit ritje niet snel zal vergeten. 

Naast deze 3 uitgelichte attracties zijn er nog vele andere dingen te doen, zowel voor jong als oud. Zo genieten Floris en ik regelmatig van de Oude tufferbaan, de Droomvlucht, Symbolica, de Bobslee, Joris en de Draak en natuurlijk een ritje in eerder genoemde stoomlocomotief. Bekijk hier alle attracties in de Efteling. 

Is dit park voor elke leeftijd geschikt? En in welk seizoen?

De Efteling is zo gigantisch groot, dat het een genot is voor iedere leeftijd om hier een dagje (of weekendje) rond te lopen. Er valt zoveel te ontdekken, te zien, te proberen en te bekijken dat een enkele dag eigenlijk niet voldoende is. Ook voor oudere kinderen, tieners en volwassenen is er genoeg te doen om een leuke dag te hebben. Denk aan de vele achtbanen, de shows die worden gegeven en natuurlijk de bekende attracties zoals Droomvlucht. 

In de wintermaanden wordt de Efteling volledig omgetoverd tot een sneeuwachtig sprookje, namelijk de Winter-Efteling. De paddestoelen worden voorzien van ijspegels, bomen worden met witte sneeuw ingespoten, de kabouters in het Sprookjesbos dragen een sjaal en er wordt een grote tent opgezet waarin men kan schaatsen, onder het genot van een glaasje warme glühwein. Verspreid over het park worden grote kampvuren aangemaakt en zorgen verschillende groepjes entertainers (zangers) voor een unieke beleving. Overal is iets te zien en aan iedereen wordt gedacht.

Daarnaast zijn er bijzonder veel overdekte attracties en bevinden vrijwel alle wachtrijen zich voornamelijk onder daken. Dus ook op koude of regenachtige dagen is een dagje Efteling absoluut geen straf en 365 dagen per jaar een uitje die je niet snel meer zult vergeten!

Wil jij ook graag een dagje naar de Efteling? Op mijn Instagram-pagina verloot ik 2 tickets, t.w.v. €80,-. Volg mijn account en maak ook kans op een sprookjesachtige dag in de Efteling!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.