Lieve schat, Sinterklaas bestaat niet!

Schoentjes zetten, pepernoten eten, cadeautjes uitpakken, het is voor ieder kind een geweldige periode. Maar er komt een leeftijd dat je jouw kroost moet vertellen dat Sinterklaas niet echt met z’n paard over het dak loopt. Wanneer is dat eigenlijk? Hoe pak je dat aan? Kortom: op welk moment zeg je subtiel ‘Sinterklaas bestaat niet’?

Gelukkig is Floris nog jong en daarom kan ik maximaal genieten met hem van de momenten die het Sinterklaasfeest met zich meebrengt. Zo versieren we samen het huis, maken we een verlanglijstje voor in z’n schoen en zijn bepaalde plekken in het huis verboden terrein in verband met de cadeautjes. Floris is op ieder vlak bovengemiddeld gefocust op details. Zo zag hij toen hij 4 was al dat de Sinterklaas van televisie anders is dan de Sinterklaas die bij hem op school kwam. Hier heb ik voor het gemak maar even niet op gereageerd, omdat ik bang was dat hij het ‘geheim’ nu al zou ontdekken. Hopelijk duurt het nog even, want over een aantal jaar is ook Floris niet meer klein…

Wijsheid komt met de jaren

Het is een bekende uitspraak: “wijsheid komt met de jaren”. Een kind van 4 jaar zal vrijwel alle verhalen omtrent de goedheiligman voor waarheid aannemen, daar waar een kind van 12 jaar zich niet zo snel meer om de tuin laat leiden. Uit onderzoek is gebleken dat de leeftijdsgrens aan het verschuiven is. De gemiddelde leeftijd dat kinderen tegenwoordig niet meer in onze ‘zwart-geschilderde vrienden’ geloven, ligt rond de 8-9 jaar. Vermoedelijke oorzaak: de huidige samenleving wordt mondiger en kinderen leren steeds vroeger om kritisch naar zaken te kijken. 

Combineer die kritische blik met het stukje inzicht (wijsheid) dat ze opdoen en voilà, je kind krijgt twijfels over het bestaan van Sinterklaas. Dat moment van borstvoeding en de eerste schooldag lijken dan ineens zo lang geleden. Nu kun je vragen verwachten als:

  • Hoe komt het paard van Sinterklaas op het dak?
  • Passen de cadeautjes van alle kinderen op de pakjesboot?
  • Ons huis heeft toch helemaal geen schoorsteen?
  • Sinterklaas is vanavond bij ons, maar ook bij Max uit groep 6… #hoedan?

Begint je kleine ventje of prinsesje te twijfelen, ontkracht deze hersenspinsels dan niet. Ze zullen in deze fase zelf naar een verklaring zoeken en komen er vaak snel achter dat ‘de man met de mijter’ toch erg veel op oom Harry lijkt. Zodra je kind begint te twijfelen, plan dan een family-meeting in om je mini-ik eerlijk te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat.

Op welke leeftijd vertel je het?

Het beste antwoord: wanneer je kind eraan toe is. 

De meeste kinderen komen er – zoals je hierboven kunt lezen – op enig moment zelf grotendeels achter hoe de vork in de steel zit. Als deze situatie (nog) niet van toepassing is, dan kun je op school navragen in welke groep er surprises worden gemaakt door de kinderen. Meestal is dit in groep 5, oftewel bij de leeftijd van 8-9 jaar. Het is dan te adviseren om zelf het ‘confronterende’ gesprek aan te gaan met je kind. Dit is natuurlijk fijner dan wanneer hij of zij het via-via hoort van anderen.

Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

Nou, luister, het zit dus ongeveer-precies-een-beetje zo… In theorie zou het mogelijk moeten kunnen zijn datUhm, wij hebben je natuurlijk nooit voor de gek willen houden, wij hebben nieuws dat uhm… Sinterklaas bestaat niet!

Dit is natuurlijk niet de wijze waarop je een – toch al twijfelend – kind vertelt dat de Goedheiligman en z’n pieten niet echt bestaan. De meest voorkomende wijze waarop ouders het nieuws brengen, is ‘het grote geheim’ verhaal.

Het geheim van Sinterklaas

Sinterklaas heeft vroeger wel echt bestaan, maar wordt sindsdien als traditie voortgezet. Grote mensen hebben met z’n allen een belangrijk geheim, namelijk dat Sinterklaas nu gespeeld wordt. Jij hoort nu ook een beetje bij de grote mensen! Je moet dan wel het, net als ons, het geheim goed bewaren voor de kleinere kindjes.

Het ene kind zal zich trots voelen en de klap snel verwerken. Voor het andere kind komt het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Het is dan ook niet altijd te vermijden dat er een aantal tissues aan te pas moeten komen. Maar, goed nieuws: ieder kind komt er uiteindelijk overheen! 

Het kan zijn dat je kind teleurgesteld is, verdrietig, boos of zich voorgelogen voelt. Probeer de juiste emotie in kaart te brengen en vraag goed door waarom jouw kind zich zo voelt. De kans is groot dat je kind bang is dat de gezellige avondjes niet meer gevierd zullen worden. Misschien is je kind bang dat hij/zij geen snoep meer zal krijgen of dat er geen cadeautjes meer worden uitgedeeld. Je zou dan kunnen aangeven dat dit natuurlijk niet het geval is en dat hij/zij volgend jaar gewoon nog z’n schoen mag zetten!

Ook voor deze ‘kwestie’ geldt dat goed communiceren enorm kan helpen om je kind(eren) voor te bereiden op wat er gaat komen. Jij hebt een voorbeeldfunctie en als vader liggen al jouw handelingen onder een vergrootglas. Hoe je kind het slechte nieuws over Sinterklaas verwerkt is aan hem of haar. Maar hoe jij er bent voor je kind, dat is aan jou. Zet hem op superpapa!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen