Onmisbare slaaprituelen voor ieder kind, ook de jouwe!

Na een drukke dag kijk ik op m’n horloge. Het is bijna 7 uur ‘s avonds en ik tel de minuten af dat ik mijn zoon op bed kan leggen. Ik ben doodop en toe aan een avondje Netflix. Hup hup, tanden poetsen, douchen kan morgenochtend wel, voor een verhaaltje heb ik al helemaal geen energie meer. Snel roep ik nog dat ik van hem houd. Welterusten! Plots hoor ik een zacht stemmetje: “Papa, vind je mij nog lief? Je hebt mij geen kus gegeven…”

We zijn overdag hartstikke druk bezig. Boodschappen doen, werken, opruimen en natuurlijk onze koters vermaken. Het is logisch dat ook onze batterij af en toe leeg is. Echter is het moment waarop je jouw kind(eren) naar bed brengt absoluut niet iets dat je moet ‘afraffelen’. Kinderen hebben het nodig om samen de dag af te sluiten, nog even een bevestiging te krijgen van onze liefde en om verbinding met ons te maken. Lees daarom deze 5 tips waarmee jij een perfect slaapritueel kunt vormen samen met jouw kleine prins(ses)je!

1. Bedenk (samen) een verhaaltje

Een leuke manier om dichter tot elkaar te komen is om een verhaaltje te vertellen. Jouw stem werkt rustgevend, je kind vind het heerlijk om ernaar te luisteren. Mijn zoon en ik hebben inmiddels 2 vaste karakters (een muis en een kabouter) die in vrijwel alle verhaaltjes terugkomen. Heb je geen inspiratie voor een verhaal? Herhaal dan simpelweg de dingen die jij en je kind hebben meegemaakt. Herkenning is altijd prettig voor kinderen, het voelt vertrouwd waardoor ze gemakkelijk tot rust kunnen komen.

Een alternatief op dit ritueel is natuurlijk om samen een verhaaltje te bedenken. Maak zelf het begin en wissel dit samen af. Je zult verstelt staan over de dosis creativiteit die kleine kinderen bezitten. Gegarandeerd zal er ook worden gelachen en zul je de mooiste opmerkingen horen uit die kleine mondjes. 

2. Lees een boekje voor of laat je voorlezen

Soms denk ik bij mezelf: ‘Waarom in vredesnaam dát boekje? Die hebben we al 693,4 keer gelezen afgelopen maand!’ Maar dan bedenk ik mezelf dat herkenning erg waardevol is voor de kleine hersenen van een kind. Ze leren kleine stukjes van een boek opslaan in hun geheugen en – op een gegeven moment – kennen ze het boekje volledig uit hun hoofd. Een knappe prestatie, als je bedenkt dat ze hun billen niet eens zelfstandig kunnen afvegen! Het allerleukste is het wanneer je kind ervoor kiest om het boekje aan jou voor te lezen. Dit is een enorme boost voor hun zelfvertrouwen en dat kun jij dus eenvoudig stimuleren! 

Kleine (maar belangrijke) tip: probeer je kind tijdens het lezen te helpen waar nodig, maar val hem/haar absoluut niet af. Dit zal averechts werken en de motivatie om weer zelf te lezen alleen maar verminderen.

In mijn artikel ‘Lees jij wel voldoende met je kind?’ lees je 6 redenen waarom lezen zo belangrijk is voor een kind.

3. Luister naar je kind en val samen in slaap

De fysieke handeling ‘op bed gaan liggen’ heeft onbewust een enorme impact op je kind. Je geeft hiermee namelijk het gevoel dat ze er niet alleen voor staan en dat je jezelf volledig overgeeft aan het moment met hen. Naar bed gaan is best een eenzame gebeurtenis. Wanneer we de slaapkamerdeur achter ons dichttrekken begint onze eigen avond, maar voor je kind begint de nacht. Om de dag goed af te kunnen sluiten, kun je het gesprek met je kind aangaan. Wat vond je leuk vandaag? Wat vond je minder leuk? Zijn er nog dingen die je met mij wilt delen? Wanneer jullie uitgepraat zijn is het een kleine moeite om even te blijven zitten/liggen op het bed totdat je kind (bijna) in slaap is gevallen. Het laatste dat hij/zij zich zal herinneren van die dag, is dat jij tot het laatste moment tijd hebt vrijgemaakt.

4. Maak lichamelijk contact om het vertrouwen te vergroten

Wat is nou schattiger dan de mini-vingertjes van je kind? De zachte buikjes, voetjes en beentjes? Die kleine neusjes en oortjes, het is toch prachtig? Je mag hier als vader best van genieten. Streel lekker dat buikje of laat je kleintje met zijn of haar vingers jouw gezicht ontdekken. Lichamelijk contact geeft een enorm groot gevoel van vertrouwen, bescherming en liefde. Je kunt echt niet zonder! 

Onderzoekers hebben vastgesteld dat een liefdevolle aanraking 9-10x sterker is dan woorden. Waar wacht je dus nog op?

5. Sluit consequent af met een vaste opmerking

Wanneer mijn zoon (4jr) en ik proosten, dan zeg ik standaard “Voor altijd..” en hij vult het aan met “… en eeuwig!”. Zo hebben we ook vaste uitspraken wanneer ik hem in z’n bed leg. Ik vraag hem steevast: “Wie beschermt jou?”, waarop hij antwoordt “Jij”. Dat ik hem bescherm is namelijk een boodschap waarvan ik nooit wil dat hij die vergeet. Ik herhaal het net zo lang totdat hij het spuugzat is. En weet je wat er nu grappig is? Hij is het nooit zat om te horen, want wat is nou fijner om te horen dat er iemand is die je altijd zal beschermen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Gerelateerde artikelen