Reus zijn voor één dag, beleef het in Madurodam!

“Floris, weet je waar wij naartoe gaan?”, vraag ik terwijl we in de auto stappen. Zijn antwoord is ontkennend. “We gaan naar een plek waar jij groter bent dan huizen, vliegtuigen, boten en treinen…”, zo probeer ik hem te prikkelen. Even denkt hij na en antwoord: “Maak jij een grapje papa?” Nee, ik spreek de volledige waarheid want deze plek bestaat echt. Wij gaan een dagje naar Madurodam!

Voor de mensen die Madurodam niet kennen: Madurodam is Nederlands grootste miniatuurstad, gelegen in Den Haag. Jaarlijks trekt dit park zo’n 600.000 betalende bezoekers, waarvan wij er dit jaar 2 waren. Vanuit het prachtige Tilburg (onze woonplaats) vertrokken wij richting onze politieke hoofdstad. Zelf was ik nog nooit in dit park geweest, ik wist dus niet precies wat we konden verwachten. Maar eenmaal aangekomen verdwenen alle twijfels en voelde we ons direct welkom!

*Een kleine tip: de parkeerkosten bedragen €8,50 per dag. Je kunt deze natuurlijk direct bij aankomst betalen bij de automaat aangezien het een vast tarief is. Dit bespaart je een hoop tijd aan het einde van de dag, wanneer iedereen naar huis wil gaan.

Lees meer diepgaande informatie over Madurodam op Wikipedia.

Wat is er te doen in Madurodam?

Het complete park ligt lager dan de toegangspaden, waardoor je direct een mooi overzicht hebt van het geheel. Mijn eerste gedachte: wat is het hier ‘klein’. Dan bedoel ik natuurlijk niet alle maquettes van gebouwen, maar het park zelf oogde niet al te groot. Over 2 uur zitten we weer in de auto, dat dacht ik althans…

Madurodam biedt een prachtige afwisseling tussen ‘zien’ en ‘doen’. Er zijn vele bekende gebouwen, parken en bedrijven te bezichtigen in het klein. Denk daarbij aan Schiphol, verschillende musea, het Binnenhof, een voetbalstadion, een kermis en zelfs een kleine verwijzing naar de Efteling. Kun jij hem vinden?

Ook zijn er een aantal overdekte programma’s die je kunt bijwonen. Zo wordt er in het gebouw van ‘De Waterwolf’ op indrukwekkende wijze vertelt hoe Nederland op een onmogelijke plek van water land heeft gemaakt. En in het pand van ‘Nieuw Amsterdam’ stap je aan boord van het schip De Vergulde Bever. Vaar van Amsterdam naar Nieuw Amsterdam (tegenwoordig New York) en beman de kanonnen!

Het is voor iedere leeftijd leuk om door mini-Nederland te lopen, maar kinderen willen natuurlijk ook iets actiefs beleven. Daar heeft Madurodam uiteraard ook aan gedacht:

  • Werk samen met andere kinderen om kunststof containers van een schip te lossen. Dit doe je met een geautomatiseerde kraan die je zelf kunt besturen!
  • Steek je vinger in een lekke dijk en voorkom dat alles onder water komt te staan.
  • Laad je eigen schip vol met blokken en leer hoe het gewicht op schepen verdeeld moet worden. 
  • Hang aan een touw, hoeveel kazen kun jij omhoog tillen?
  • Lees hier alle activiteiten

Daarnaast zwemt er in de wateren van het park enorm veel vis. Hoe groot en hoe duur de attracties ook mogen zijn, de vissen trokken toch wel enorm de aandacht bij Floris. Dus dit beschouw ik als een extra activiteit die niet op de website beschreven staat. 🙂

Is dit park voor elke leeftijd geschikt? En in welk seizoen?

Tja, deze vraag is lastig te beantwoorden. Een baby zal logischerwijs niet heel veel meekrijgen van al het moois dat Madurodam te bieden heeft. Maar als jij het heerlijk vind om met een kinderwagen door het park te lopen, wie houd jou tegen? 

Toch denk ik dat Madurodam geschikt is voor kinderen vanaf 4-5 jaar. De spanningsboog om naar alle miniatuurgebouwen te kijken is voor jongere leeftijden niet voldoende. Ook Floris (5,5 jaar ten tijde van het bezoek) had regelmatig afleiding nodig met dingen die hij kon ondernemen. Al dat kijken wordt natuurlijk ook een keertje saai.

Zoals vrijwel alle uitjes die buiten zijn, raad ik aan Madurodam te bezoeken op een mooie zomerse dag. Er zijn veel activiteiten met water (dijk, boten, een vaargeul, etc.) en nat worden is helemaal niet erg…. mits de zon schijnt. Ook de grote speeltuin is natuurlijk alleen aantrekkelijk als het zand speelbaar is. Vanuit mijn persoonlijke mening zijn er te weinig activiteiten die men binnen kan doen, waardoor Madurodam geen ‘place to be’ is op regenachtige dagen. 

Een aanvullende tip voor een dagje Madurodam

Madurodam ligt op slechts 7 minuten afstand van Scheveningen, waar je terecht kunt voor een heerlijke strandwandeling of een zomers diner bij 1 van de vele strandtenten. Loop over de boulevard en laat tevens een leuk portret tekenen van je kind door de aanwezige karikaturisten/sneltekenaars. Investeer in herinneringen, het is echt de moeite waard.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.