Zo bouw je, in 6 stappen, je leven op na een scheiding

Mannen zijn stoer, gaan altijd door en tonen daarbij vaak weinig emoties. Maar diep van binnen hebben wij ‘superpapa’s’ ook gevoelens, zeker na een scheiding. Of je het nu bekijkt vanuit emotioneel -, lichamelijk – of zelfs een financieel oogpunt, de realiteit is pijnlijk. Je hebt jaren iets opgebouwd en als sneeuw voor de zon verdwijnt dit bouwwerk, je begint weer opnieuw. Je bent wellicht verdrietig, eenzaam, boos, of je hebt honderden vragen. Maar de belangrijkste vraag die bij je speelt: Hoe moet ik nu verder?

Het was een week vóór het jubileum van ons huwelijk. Mijn vrouw kwam naar me toe en uitte – volledig uit het niets – dat ze wilde scheiden. Geen gesprekken, geen relatietherapie, geen tweede kans. Maar was het écht ‘uit het niets’ of had ik het kunnen zien aankomen? Het patroon dat wij de laatste jaren hadden gecreëerd was absoluut niet de juiste geweest. Oppervlakkigheid, gecombineerd met vele ruzies, dragen natuurlijk niet bij aan een gezond en stabiel huwelijk. Ondanks deze wijsheid die altijd achteraf komt, voelde het op dat moment alsof mijn leven instortte. Tussen jou en mij gesproken, ik wist absoluut niet hoe ik in vredesnaam door een scheiding heen zou moeten komen. 

Hoe jij de eerste periode na de scheiding doorkomt, zonder je hoofd te verliezen, lees je in dit artikel.

1. Wees eerlijk over je emoties

Gebroken beloftes, toekomstdromen die niet waar worden gemaakt of het besef dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen, het brengt een hoop akelige gevoelens met zich mee. Daarom is het belangrijk om deze gevoelens onder ogen te komen. Wanneer je dit niet doet, zul je er in een later stadium nog veel meer last van krijgen. Een scheiding kent verschillende fases qua emoties; ontkenning, boosheid, vechten of onderhandelen, depressie en aanvaarding. Voor mannen komt daar meestal nog een extra emotie bij, namelijk ‘falen’. Zoek iemand waarmee je kunt praten, in welke vorm dan ook. Dit kan een goede vriend(in) zijn, een psycholoog of misschien zelfs een betrokken advocaat. 

Tip: de partner die wil scheiden loopt meestal voor in de fases die ik eerder noemde. Dus wanneer de één in de fase van het vechten zit, kan het goed zijn dat de ander nog in de ontkenningsfase zit. Wees hierop voorbereid en heb begrip voor de andere persoon!

2. Waar een deur dichtgaat, gaat een raam voor je open

Je kent het vast wel; je bent een spannende film aan het kijken en de hoofdrolspeler rent een doodlopende steeg in. Einde van de film denk je, hier houdt het op. Natuurlijk is dit niet waar, want wanneer de camera draait, blijkt er nog een geheim luik te zitten waar de held zich – nog net op tijd – doorheen kan wurmen om zo aan de vijand te ontsnappen. 

Ook jouw leven houdt niet op wanneer je een tegenslag meemaakt, bijvoorbeeld een echtscheiding. Jouw doodlopende steeg is zelden wat het lijkt. Wanneer we onze denkbeeldige camera draaien, dan zien we dat er vele andere mogelijkheden voor ons beschikbaar zijn. Ja, de dreun van de tegenslag is er, maar er is ook altijd een uitweg. 

3. Focus je op de constante factor

Een scheiding kan veel ellendige zaken met zich meenemen. Denk daarbij aan een verdeling van de inboedel, een andere woning, afscheid nemen van gezamenlijke vrienden en – uit eigen ervaring gesproken – minder tijd met je eigen kind doorbrengen. Een kleine zin als ‘ik wil scheiden’ blijkt dan ineens een enorme impact te hebben op je leven.

Of het nu je werk is, je sportclub of je hobby (schilderen op nummer ofzo…), het is voor jou belangrijk om vast te houden aan deze routines. Ze bieden je stabiliteit, ritme en maken het gemakkelijker om negatieve emoties even te vergeten. 

4. Maak een financiële planning

Uit elkaar betekent logischerwijs ook een stuk minder geld op je rekening. Daar waar jullie eerst 2 inkomens konden delen, moet je nu rond zien te komen van jouw eigen loon (en wellicht wat toeslagen links en rechts). Je huurkosten halveren niet, net zo min als je Netflix-abonnement. In het ergste geval moet je zelfs alimentatie betalen. Geloof me als ik zeg dat een scheiding al een hoop stress bij je opwekt, dat wil je absoluut niet combineren met financiële zorgen!

Ga eens achter je computer zitten, of pak een stuk papier. Maak inzichtelijk welke vaste lasten je hebt, wat je kwijt bent aan boodschappen en andere uitgaven. Leg dit naast je inkomen en bekijk hoeveel ruimte je hebt om te sparen. Kom je te kort op de begroting? Wees een vent en maak de lastige keuze om te gaan bezuinigen. Dan toch maar even geen Netflix of dat dure Efteling-abonnement. Ook 3x per week uit eten blijkt dan ineens een overbodige luxe te zijn.

Tip 1: Reageer je financiële problemen nooit op je kind(eren) af. Zij zullen zich snel als de oorzaak van het probleem zien, omdat jij veel kosten moet maken om hen een goed leven te kunnen bieden. Geef je kinderen altijd een warm en welkom gevoel. Lees ook eens 5 punten die je kind jou wil zeggen wanneer je uit woede schreeuwt.

Tip 2: Kom jij er niet uit met je financiën of heb je hulp nodig om je uitgaven op papier te zetten? Neem dan contact met mij op. Ik werk samen met ervaren juristen die jou gratis op weg willen helpen.

5. Richt je op nieuwe mensen om je heen

Dat je gescheiden bent, wil niet zeggen dat je eenzaam en ongelukkig door het leven moet gaan. De kans is groot dat je van een aantal mensen afscheid zult moeten nemen, maar sta open voor de personen die wél contact met je opnemen, evenals nieuwe mensen die je zult ontmoeten. Je zult merken dat je, door de echtscheiding, een nieuwe levenservaring opdoet en mensen tegenkomt die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Je kunt van elkaar leren, elkaar helpen en wie weet ontstaat er wel een nieuwe vriendschap.

6. Een bucketlist geeft nieuwe doelen

Zoals ik beschreef onder punt 1, is het belangrijk om je gevoelens een plekje te geven. Dit betekent natuurlijk niet dat je de komende 6 jaar huilend op de bank moet gaan zitten met een teddybeer in je armen. Sport je niet? Dit is hét moment op dat eindelijk eens op te gaan pakken. Hup, weg met dat papa-bier-bitterballen-buikje! Altijd al eens uit een vliegtuig willen springen? Wat houd je tegen? (Tip tussendoor: gebruik aub wel een parachute, ik wil niemand aanzetten tot zelfmoord…) Dit is jouw kans om van jezelf een nog beter persoon te maken dan dat je al was. Pak een schrijfblok en noteer een aantal doelen die je wilt behalen, zowel op de korte als op de lange termijn. Binnen 3 maanden wil ik… Na 6 maanden kan ik… Over 2 jaar heb ik….. gedaan! 

Succes Superpapa!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.